Новини Зборова та району

Повісток тепер не уникнути: які покарання передбачили для тих, хто не з’явиться в ТЦК

В Україні існує чотири види повісток, проте під час воєнного стану вручаються лише три з них. Ступінь покарання за ухилення від служби залежить від виду врученого документа, розповів юрист Володимир Романчук.

Під час дії воєнного стану та загальної мобілізації військовозобовʼязаних чоловіків можуть призвати до ЗСУ. Громадяни зобовʼязані зʼявитися до ТЦК за викликом, проте в разі ігнорування повістки на них чекає відповідальність. Детальніше про це повідомив юрист, молодший лейтенант запасу, інструктор із надання домедичної допомоги в тактичних умовах Володимир Романчук в коментарі для ZN.UA, пише Фокус.

Відповідальність за ігнорування повістки залежить від виду врученого документу.

Які існують види повісток

Повістка для уточнення облікових даних — чоловік повинен зʼявитися до ТЦК, аби надати актуальну інформацію про себе (місцеперебування, стан здоровʼя, склад сімʼї, місце роботи чи навчання).

Повістка для проходження ВЛК — після проходження медкомісії чоловік отримує висновок про придатність чи непридатність до служби.

Мобілізаційне розпорядження — його вручають придатному до служби громадянину.

Також є повістка про призов на проходження строкової служби. Проте під час воєнного стану її не вручають.

Як покарають за ігнорування повістки

Натомість ігнорування повістки вважається порушенням правил мобілізації. Військовозобовʼязаному загрожує:

адміністративна відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів (ігнорування повістки для уточнення даних або проходження ВЛК); кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на термін від 3 до 5 років (ігнорування "бойової" повістки).

Адвокат зауважив, що за неприбуття на військові збори в Україні передбачена кримінальна відповідальність, відповідно до статті 334 ККУ. В результаті таким чоловікам може загрожувати штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів, виправні роботи на термін до двох років або арешт до шести місяців.

"Ухилення призовника, військовозобов’язаного, резервіста від військового обліку після попередження, зробленого відповідним керівником територіального центру комплектування та соціальної підтримки, — особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу або виправних робіт на строк до одного року", — додав Володимир Романчук.

Нагадаємо, член комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський заявив, що чоловіки від 18 до 60 років не зможуть уникнути включення до військового реєстру ТЦК. Він зауважив, що всіх буде включено до списку призовників.

Джерело: 0352.ua

Останні новини

Контактна форма

Назва

Електронна пошта *

Повідомлення *

Оголошення